banner logo

Iyengar Yoga

Internationale yogadag in Koninklijk Park (Brussel)

WAT IS YOGA?

Yoga is een oude discipline die in India is ontwikkeld en behoort tot een van de zes systemen van de Indiase filosofie. De Sanskrietwortel van het woord 'Yoga' betekent 'binden, verbinden, hechten, juk' en 'vereniging' of 'gemeenschap'.

Het doel is om vrouwen en mannen, ongeacht hun leeftijd en religie, een pad te wijzen dat leidt naar hun eigen innerlijke en uiterlijke vrede. Zoals geschreven in Light on Yoga, 'het betekent een houding van de ziel die iemand in staat stelt om het leven in al zijn aspecten gelijkmatig te bekijken'.

Er zijn verschillende yoga stijlen elk met zijn eigen specifieke kenmerken. In het begin werd de wetenschap van yoga overgedragen van de ene persoon op de andere.

WIE IS B.K.S. IYENGAR?

B.K.S. Iyengar was een van 's werelds meest vooraanstaande yogaleraren en een wereldberoemde persoonlijkheid. Hij werd geboren in 1918 en stierf op 20 augustus 2014 op 96-jarige leeftijd. Zijn hele leven was gewijd aan het bestuderen en onderwijzen van Yoga.

Hij woonde in Pune (Zuid-India) waar hij in 1975 het internationaal bekende "Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute" oprichtte. Zijn kinderen Geeta en Prashant, zijn nicht Abhijata en een kritische massa van hooggekwalificeerde leraren bestendigen en zetten zijn onderwijs voort.

Zijn werk is vertaald in verschillende talen en is een must voor de studie van Yoga. Zijn stijl van lesgeven, helder en objectief, heeft bijgedragen aan de ontcijfering van de discipline in verschillende culturen.

B.K.S. Iyengar
B.K.S. Iyengar in trikonasana

WAT IS IYENGAR YOGA?

In tegenstelling tot de wijdverspreide opvatting van yoga als een soort ontspanningsgymnastiek, onderscheidt Iyengar Yoga zich als een diepgaand onderricht om lichamelijke en mentale kennis en bewustzijn te bereiken. Het Iyengar Yoga onderwijs is gebaseerd op de studie van houdingen (asanas) en ademhaling (pranayama).

Vergeleken met andere yogastijlen wordt Iyengar Yoga gekenmerkt door aandacht voor de volgorde van de houdingen, de uitlijning van het lichaam in elke houding, de duur van het aanhouden van de houding en het gebruik van hulpmiddelen, zodat elk lichaam zich optimaal kan aanpassen aan een bepaalde houding. Yoga kan daarom onder elke fysieke conditie worden beoefend (bijv. zwangerschap, kwetsuren, ziekte).