banner logo

Iyengar Yoga Lessen

B.K.S. Iyengar leert sirsasana aan.

Hoe verloopt een Iyengar Yoga les?

De leraar stelt een sequens (dit is een bepaalde volgorde van asanas) voor en bouwt elke asana stap voor stap op. Zo kan een ieder op eigen tempo, volgens eigen noden en mogelijkheden hierop verder bouwen. 

De leraar toont eerst zelf de houding, legt deze op een precieze en gedetailleerde manier uit en volgt daarna specifiek de vooruitgang van elke leerling op. 

Elke les eindigt met een totale ontspanning om alle fysieke en mentale spanningen te ontladen. Sequensen kunnen ook bestaan uit louter herstellende houdingen en ademhalingsoefeningen om de diepe ontspanning van geest en lichaam te bevorderen.

Yoga props

B.K.S. Iyengar heeft het gebruik van props oftewel hulpmiddelen geïntroduceerd in de yogabeoefening ter ondersteuning van het lichaam en een juiste uitvoering van de houdingen. 

Yoga props corrigeren de uitlijning van het lichaam zodat spanning wordt vermeden. Het gebruik van  props  helpt asana's beter te begrijpen en maakt yoga toegankelijker voor iedereen. De meest gebruikte  props in Iyengar Yoga zijn blokken, riemen, dekens en stoelen.

Deze props helpen de yogabeoefenaar om zichzelf te ondersteunen of aan te passen in al de verschillende houdingen zodat hij of zij alle vereiste bewegingen veilig en doeltreffend kan uitvoeren.

B.K.S. Iyengar in urdhva dhanurasana gebruikmakend van props

Kwaliteit en veiligheid van Iyengar Yoga lessen

De Iyengar methode is rijk en heel compleet. Alle docenten volgden een uitgebreide en professionele opleiding en legden examens af onder toeziend oog van internationale examencommissie.

Een leerling die lessen volgt bij een Iyengar docent, is verzekerd van kwaliteit, professionaliteit en persoonlijke zorg. Alle Iyengar leraren oefenen zelf zeer regelmatig en volgen jaarlijks workshops en bijscholingsdagen. 

Elke Belgische Iyengar yoga leraar is aangesloten bij de BIYAB.