banner logo

Lerarenopleiding

De beslissing om aan anderen door te geven wat je hebt ontvangen is het logische gevolg van Iyengar Yoga. Het is een belangrijke beslissing die goed doordacht moet worden, omdat het een persoonlijke investering op lange termijn vereist en daarom vaak een aantal persoonlijke offers vraagt. 

Sinds 2019 is het certificeringssysteem volledig veranderd. In de volgende documenten, gepubliceerd door RIMYI (het Ramani Iyengar Memorial Yoga Institute dat zijn stevige wortels heeft in Pune), worden de contouren geschetst van de veranderingen in de certificeringsniveaus, in het beoordelingsformaat en in de syllabi voor de beoordelingen. Het is de bedoeling om Guruji's visie van inclusie te omarmen.

Geeta en Prashant Iyengar herinneren ons eraan dat "Om een leraar te worden, het essentieel is om lang te studeren. Alleen omdat je goed asana's beoefent, wil nog niet zeggen dat je een leraar kunt zijn. Er is een groot verschil tussen leren en onderwijzen. Wanneer je anderen onderwijst, moet je je laten leiden door je eigen ervaring. Als men lesgeeft zonder zelf asana's en pranayama te ervaren, zal men in de fout gaan."

De volgende data zijn gepland voor de volgende Iyengar® Yoga Docenten Examens in België.

 • Niveau 1 - oktober 2024, in Brussel (datum nog te bevestigen)
 • Niveau 2 - februari 2025, in Brussel (datum nog te bevestigen)

Voor meer informatie over de examens kun je mailen naar: certificationcommittee@gmail.com

Inschrijven en betalen voor het examenweekend kan via de shop op deze website.

It is relatively easy to be a teacher of an academic
subject, but to be a teacher in art is very difficult,
and to be a yoga teacher is the hardest of all,
because yoga teachers have to be their own
critics and correct their own practice.

B.K.S. Iyengar

BKS Iyengar en zijn dochter Geeta Iyengar demonstreren eka pada bakasana 2

Hoe kan iemand een Iyengar yogaleraar worden?

Sinds 2019 is de voorbereiding op de niveau 1 certificering een mentorschap: dit betekent dat de student gedurende een periode van minimaal 3 jaar wordt begeleid door zijn leraar-mentor.

Hoe werkt een mentorschap?

De Iyengar Yoga lerarenopleiding is veeleisend en vereist tijd en doorzettingsvermogen: het behandelt anatomie, fysiologie, inleiding tot de Indiase filosofie, pedagogie of de kunst van het lesgeven en ontwikkelt persoonlijke beoefening.

 • De leerling moet regelmatig lessen en workshops volgen bij zijn mentor (2-3 lessen per week + workshops of mentorsessies).
 • Naast de lessen op zijn/haar niveau van beoefening, moet hij/zij lessen volgen op beginnersniveau: gedurende 1 jaar als student, dan gedurende 1 jaar als demonstrant/assistent en een derde jaar waarin hij/zij zal worden uitgenodigd om bepaalde asana's te onderwijzen.
 • Hij/zij moet, met de hulp van zijn/haar mentor, een dagelijkse persoonlijke beoefening van asana's en pranayama opzetten.
 • De mentor zal de student begeleiden in de studie van de Iyengar® methode, asana's, pranayama, filosofie, anatomie en pedagogie van yoga.
 • Gedurende de meer dan 3 jaar van het mentorschap zullen de student en de mentor nauw samenwerken.
 • De mentorstudent moet lid zijn van de vereniging (BIYAB) voor de duur van het mentorschap. Hij/zij kan deelnemen aan de lerarenconventies.
 • De mentor bepaalt hoe lang het duurt voordat de student klaar is voor het assessment en schrijft vervolgens een aanbevelingsbrief en schrijft de student in voor het examen.

Wat zijn de vereisten voor het starten van een mentorschap?

Voordat je een mentee wordt, moet je

 • Minimaal drie jaar regelmatige yogalessen 2-3 keer per week volgens de Iyengar® methode met een gecertificeerde docent.
 • Persoonlijke practice aanbevolen (2 tot 3 keer per week).
 • Deelname aan workshops, intensieve cursussen en congressen.

De mentordocent beoordeelt of de praktijk en toewijding van de student hem/haar geschikt maken om een mentee te worden en kan aanbevelen dat hij/zij rijpt voordat het mentorschap begint. Elke student die aan het mentorschap wil deelnemen en aan de voorwaarden voldoet, moet met zijn/haar reguliere docent spreken voor meer informatie.

Wie kan mentor zijn?

Leraren die langer dan 3 jaar leraar op niveau 2 zijn (of voormalig Junior Intermediate 2 en hoger) kunnen mentor worden. Elke mentor kan slechts een beperkt aantal leerlingen volgen om hen zo goed mogelijk te begeleiden. Op dit moment zijn de mentoren in België (en Luxemburg) voor level 1:

 • Willy Bok (Brussel),
 • Ann Brosens (Antwerpen),
 • Eva Kamala Rodenburg (Gent),
 • Floriane Palmier (Luxemburg),
 • Sigrid Rondelez (Koksijde).

Hoe werkt de beoordeling op niveau 1?

 • Het mentorschap wordt afgesloten met een assessment, d.w.z. een examen voor een jury bestaande uit ervaren leraren van BIYAB en/of een buitenlandse vereniging en gevalideerd door de certificeringscommissie (technische commissie).
 • De evaluatie wordt georganiseerd tijdens een weekend waarin de jury de kandidaat leert kennen en zijn/haar praktijk en begrip van de Iyengar® methode en zijn/haar onderwijsvaardigheden.
 • Het behaalde diploma is gecertificeerd door het RIMYI (Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, Pune, India) en geaccrediteerd door het BIYAB. Leraren die de naam Iyengar® willen gebruiken, moeten lid zijn van BIYAB en de jaarlijkse "LOGO" betalen die hen het recht geeft om het Iyengar® handelsmerk te gebruiken.

Wat gebeurt er na het behalen van niveau 1?

Docenten die de naam Iyengar® willen gebruiken, moeten lid zijn van BIYAB en de jaarlijkse "LOGO" betalen die hen het recht geeft om het Iyengar® handelsmerk te gebruiken.

Iyengar® yogadocenten zijn verplicht om een minimum aantal uren permanente educatie te volgen (congressen, cursussen, workshops of stages bij een meer gevorderde docent) om de hoge normen van lesgeven te handhaven en het "LOGO" te mogen behouden.Docenten worden ook aangemoedigd om door te stromen naar niveau 2, 3 of 4. Op dit moment zijn de mentoren in België (en Luxemburg) voor Niveau 2:

 • Willy Bok (Brussel)
 • Ann Brosens (Antwerpen),
 • Eva Kamala Rodenburg (Gent),

Tussen elke beoordeling moet minimaal twee jaar praktijk en onderwijs liggen.